NOTÍCIES

VISUALITZACIÓ NOTÍCIA

Curs-Taller RCP + DEA
05-04-2019

Curs-Taller en Reanimació Cardiopulmonar (RCP) i l'ús dels Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA) 

El passat Divendres 5 de Març va tenir lloc a la Sala Polivalent del Ateneu Juvenil un Curs-Taller en el coneixement de l'aplicació del protocol de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP), així com l'aprenentatge en l'ús dels Desfibril·ladors Externs Automàtics (DEA) que avui dia hi ha disponibles en diferents punts de les nostres ciutats.

Després d'una sessió teòrica inicial, els assistents van tenir l'oportunitat de practicar tant els exercicis de RCP com l'ús i aplicació correcta del DEA sobre maniquins dotats amb tecnologia QCPR, la qual va permetre controlar a través d'una aplicació la correcta realització dels exercicis de reanimació.

També es van tractar els diferents procediments de primers auxilis per a desobstruir el conducte respiratori, en casos d'asfíxia per ennuegament, tant en nens i bebès com en el cas d'adults, en aquest últim col·lectiu amb l'aplicació de la compressió abdominal coneguda com a Maniobra de Heimlich.

La importància en el coneixement de la tècnica RCP

Les possibilitats de supervivència d'una persona que pateix una parada respiratòria augmenten en un 70% si s'actua abans que arribin els equips d'emergències. Per això, l'objectiu dels qui presenciïn un episodi d'aquest tipus és començar la reanimació cardiopulmonar (RCP) durant els quatre primers minuts, perquè els òrgans del pacient principalment el cervell no es trobin tan danyats quan es presenti l'ambulància.

  • A Espanya es produeix una mitjana anual de 30.000 parades cardíaques, amb una supervivència que se situa només entorn del 5% i el 10%.
  • La immensa majoria de les parades cardíaques es produeixen lluny d'un hospital, sobretot en els nostres propis domicilis o en recintes públics.
  • El 20% de les persones que sofreixen una parada cardíaca sobreviuen sense seqüeles si se'ls realitza una reanimació bàsica. El problema és que només un 10% dels ciutadans sap com fer-la correctament.
  • La meitat de la població adulta no sap identificar una parada cardiorespiratòria. I més preocupant encara: el 70% no només desconeix com fer la reanimació, sinó que admet que tampoc sabria com actuar si presencia un accident d'aquestes característiques.